UMPlayer – univerzalni media puštač

UMPlayer (eng. universal media player) je, kako kažu na zvaničnom mestu ove aplikacije, puštač koji pusta sve! Uz mnoštvo ugrađenih dodataka može da se nosi sa mnogim video i zvučnim formatima, omogućava i praćenje TV i Radio programa uz odgovarajuće kartice, uspešno i brzo se snalazi i sa veb dovodima poput Youtube i SHOUTHcast-a i sličnih servisa.

Preko 270 ugrađenih kodeka (eng. codec)

Nešto preko 270 ugrađenih kodeka omogućava prepoznavanje i čitanje širokog spektra zvučnih i video formata među kojima su: AAC, AC3, ASF, AVI, DIVX, FLV, H.263, Matroska, MOV, MP3, MP4, MPEG, OGG, QT, RealMedia, VOB, Vorbis, WAV, WMA, WMV, XVID i mnogi drugi.

Otvoreni kod

UMPlayer grade volonteri iz mnogih delova sveta, otvorenog je koda i planu je da tako i ostane. Pisan je pod Qt platformom i kao takav dostupan je i za  GNU/Linux operativne sisteme, Apple Mac OS/X i Microsoft Windows sisteme.

Promenljivog izgleda

U podešavanjima UMPlayera možete pronaći nekoliko odela u koje možete obući ovaj puštač. Pa su izbori sledeći: Black, Gonzo, Mac, Modern, Vista.

Instalacija

Instalaciju ovog puštača možete obaviti ako posetite sledeću lokaciju i preuzmete .deb paket za Ubuntu, ili neki drugi u slučaju drugog operativnog sistema:

http://www.umplayer.com/download/

 

Izvor:http://www.umplayer.com/

 

Advertisements
UMPlayer – univerzalni media puštač

2 мишљења на „UMPlayer – univerzalni media puštač

 1. Na žalost, UMPlayer nije ništa druge nego blago dopunjena varijanta SMplayera.
  Kopija ide čak do te mere da i one nelogične delove sučelja samo prenosi.

  Najbolji (i jedini) razlog da se instalira UMPlayer, a ne SMPlayer je podrška za gledanje video klipova sa YouTubea, mada je i to upitno: Google maltene svaki čas menja format stranica (veza) na YT, te programi i skripte ovakvog oblika (svi do jednog) pate od česte potrebe za dorađivanjem i nadogradnjom.
  (Btw, u UMPlayeru je deo za YouTube pozajmljen iz MiniTubea, ista Qt osnova, ne treba puno izmena da bi radilo… može se, ali daleko od originalnosti.)

  Sledeća stvar na koju bih se osvrnuo u tvom opisu je onih 270 ugrađenih kodeka, što je samo delimično istina. UMPlayer se neposredno oslanja na sam MPlayer i podrška za razne kodeke zavisi od njega. On može da podrži navedeni broj kodeka, ali od distributera zavisi da li će ih uključiti tokom gradnje. Tipičan primer je MPlayer iz Ubuntuovih riznica, koji se dostavlja sa ograničenom podrškom za vlasničke formate, i za pun ugođaj je potrebno koristiti nezvanične riznice ili na svoju ruku kompajlirati MPlayer.

  1. Da, potpuno si u pravu što se tiče kopije SMplayera. Skrenuo sam pažnju na UMplayer, koji mi trenutno bolje radi od SMplayera, samo zbog alternative i izbora kako bih realno prikazao ponudu puštača koji rade na Ubuntu a o kojima ću još pisati i gledati da razbijem sliku o „manjku video i audio“ aplikacija na Linux distrubucijama u odnosu na Windows operativne sisteme.

   Što se tiče informacije od 270 kodeka, bukvalno su prepisane sa zvaničnog sajta i trebalo bi da daju naznake o planovima ili eventualnim mogućnostima na kojima programeri ove aplikacije rade ili je moguće uključiti te iste mogućnosti nezvaničnih riznica koje si ti pomenuo, a o kojima će neko ko se odluči za ovaj puštač dodatno da se podstakne na edukaciju, rešavanje nedostataka i na kraju čak i na doprinos samoj zajednici ukoliko bi podstrek bio dovoljno jak da potera na uključenje u razvoj takve aplikacije.

   UMPlayer trenutno koristim zbog problema koje sam imao sa SMPlayerom kojeg sam dugo koristio i na Gnome i na KDE okruženjima. Moram da priznam da mi se jako dopada podrška za Youtube.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s