OpenShot video uređivač + Kako napraviti animirani video naslov

Potreba za uređivanjem video snimaka ne javlja se samo kod ljudi koji se profesionalno bave ovim zanatom. Dostupnost i širenje tehnologije doprinelo je da se od svake kuće ili računara napravi mala fabrika znanja ili kutak za uređivanje i širenje fotografija i video snimaka.

OpenShot video uređivač omogućava podešavanje i prilagođavanje video snimaka u širokom izboru formata. Takođe, vrlo lako se mogu povezivati slike u video dobijajući pritom veoma zanimljiv slideshow. Slike ili muzičku numeru možete lako spojiti sa video snimkom i time vašu kućnu kolekciju fotografija, video snimaka i zvučnih datoteka učiniti još bogatijom.

Takođe, možete napraviti veoma zanimljive animirane naslove koje ćete pripojiti omiljenom video snimku. Za tu svrhu pogledajte video prilog na dnu stranice.

Instalacija na Ubuntu

Da instalirate OpenShot na Ubuntu prosto potražite ovaj video uređivač u Ubuntu Softverskom Centru, ukucajte u polje za pretragu:

openshot

Za animirate naslove potreban je i paket pod nazivom Blender, bez ovog paketa nećete moći da napravite ovakve naslove. Takođe u Ubuntu softverskom Centru potražite:

blender

Kako napraviti Animirani naslov

OpenShot sadrži nekoliko već pripremljenih podloga za animirani naslov, pa je samo potrebno da upišete svoj tekst, podesite boju, veličinu, i vrstu slova.

Pa da bi to uradili otvorite OpenShot, u prozorskom izboru potražite Title, u padajućem izboru odaberite New animated title (ili skratite put kombinacijom tastera ctrl+b).

U već pripremljenim podlogama odaberite onu koja Vam odgovara:

Unesite podešavanja i pritom pratite promene koje unosite. Da pratite promene kliknite na dugme Refresh nakon svake izmene podešavanja da bi imali uvid u promene koje činite.

Pa u polju Title upišite svoj naslov, u polju Font name podesite vrstu slova, a u Text size veličinu slova. Postoji još nekoliko korisnih podešavanja koje možete sami istražiti.

 

Kada sve podesite onako kako želite kliknite na dugme Render u dnu prozora, da sve to bude snimljeno u datoteku koju kasnije možete povezani sa nekim Vašim video snimkom.

Nakon nekoliko minuta posao će biti obavljen( dužina renderovanja zavisi od efekata naslova i snage vašeg računara), a animirani naslov smešten u Project Files odakle ga možete prevući zajedno sa video snimkom za koji ste napravili ovaj naslov pravo u track 2 ili track 1.

Da uvezete određeni video snimak(koji povezujete sa izrađenim animiranim naslovom) u projekat koji pravite koristite dugme +.

Da to sve konačno povežete kliknite na dugme u obliku kruga (na slici označeno brojem 3).

Primer za animirani naslov:

Advertisements
OpenShot video uređivač + Kako napraviti animirani video naslov

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s