Ubuntu 11.10 instalacija, podešavanje particija

 

Instalacija Ubuntua 11.10 ne razlikuje se bitno od procesa instalacija prethodnih verzija. Za instalaciju se mogu koristiti i prethodni članci koji su objašnjavali proces instalacije starijih verzija:

Opšte napomene i koraci pre instalacije

Uputstvo na ovoj stranici odnosi se na instalaciju Ubuntu operativnog sistema na prazan ili tvrdi disk koji će biti ispražnjen tokom instalacije.

Ako se odlučite za korak da ispraznite ili formatirate tvrdi disk tokom instalacije sistema znajte da će svi podaci nestati, pa ako nemate kopiju svih Vama bitnih podataka napravite je pre nego počnete instalaciju.

Da bi uspešno izvršili instalaciju sistema na Vaš računar neophodno je sledeće predznanje:

 1. Nasnimavanje ISO slike na CD ili DVD
 2. Podešavanje BIOSa kako bi sistem koji se nalazi na CDu bio pokrenut sa istog i instaliran
 3. Razumevanje funkcije tvrdog diska (hard diska).
 4. Shvatanje poduhvata i posledica formatiranja po podatke.

Potrebno:

 1. Preuzeti ISO sliku: http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download
 2. Nasnimiti je na CD/DVD
 3. Podesiti BIOS za pokretanje sistema sa CD/DVD uređaja.

Korak 1
Ekran koji Vas dočeka nakon uspešno pokrenutog živog CDa

Ako želite, odmah na početku možete odabrati srpski jezik:

Korak 2

Pobrinite se da računar ima dovoljno prostora za instalaciju Ubuntua, da je povezan na internet, označite ukoliko želite da dodatni softver bude preuzet još tokom instalacije…

Korak 3

Odaberite opciju Something else, jer to je opcija koja omogućava korisniku da unese svoja podešavanja za particije na tvrdom disku. Ovakav način instalacije ujedno omogućava i mogućnost zadržavanja određenih particija(možda iz prethodnih sistema, ntfs ili drugog formata), bez da one budu automatski obrisane.

Korak 4

Nakon biranja opcije opisane u prethodnom koraku, biće prikazana tabela particija i ona će izgledati upravo kao na slici gde će tvrdi disk, ako je samo jedan, biti prikazan kao /dev/sda, ili ako ih je više.. prvi kao /dev/sda, drugi kao /dev/sdb

Na slici je prikazan potpuno prazan disk, bez particija, pa da bi ih dodali, odabrati dugme Nova particiona tabela.

Za slučaj da imate korišćeni tvrdi disk, a ne želite da zadržite podatke kao ni raspored particija, biranjem opcije dugmeta Obriši za svaku particiju, na kraju će i Vaša tabela izgledati kao na slici ispod, pa onda postupiti kao što je navedeno iznad, odabrati dugme Nova particiona tabela.

Nakon što ste obabrali dugme Nova particiona tabela, pojaviće se nova stavka u tabeli koja označava slobodan prostor na disku i to je prostor koji će stajati na raspolaganju za pravljenje novih particija. Pa da bi napravili prvu po redu particiju, treba odabrati slobodan prostor (jednim klikom) a zatim i dugme Dodaj

Korak 5

Najpre se dodaje korena particija, u novom prozoru uneti potrebne podatke da bi particija bila prepoznata kao takva:

 • Tip nove particije: Primarna
 • Veličina nove particije u megabajtima: od 15 000 do 20 000 MB ( ne bi trebalo da će Vam ikada trebati više od toga)
 • Lokacija nove particije: Početak
 • Koristi kao: Ext4 journaling file system
 • Tačka montiranja: /

Nakon unošenja podataka odabrati dugme U redu.

Tabela particija je sada bogatija za korenu particiju, da bi napravili sledeću ponovo odabrati slobodan prostor u tabeli, a zatim i dugme Dodaj.

Korak 6

Druga po redu particija je swap prostor, unesite sledeće vrednosti za njen opis i funkciju:

 • Tip nove particije: logička
 • Veličina nove particije u megabajtima: ako imate 1GB RAM memorije stavite vrednost 2048 MB, ako imate više RAM memorije (2,3,4,6..GB) možete unesi vrednosti jednake količini RAM memorije.
 • Lokacija nove particije: Početak
 • Koristi kao: swap area
 • Tačka montiranja: ovo polje ostaje prazno i svakako ga nije moguće popuniti u ovom slučaju kada je već odabrano korišćenje swap area.

Na kraju odabrati dugme U redu.

Particiona tabela je sada bogatija za još jednu particiju, pa da bi bila napravljena treća i poslednja po redu, ponovo odabrati slobodan prostor i dugme Dodaj.

Korak 7

Poslednja particija koja će služiti za smeštanje svih korisničkih podataka (multimedija, dokumentacija…) nosiće sledeća obeležja:

 • Tip nove particije: Logička
 • Veličina nove particije u megabajtima: ovoj particiji možete dodeliti sav preostali prostor koji ste planirali za instalaciju Ubuntua.
 • Lokacija nove particije: Početak
 • Koristi kao: Ext4 journaling file system
 • Tačka montiranja: odabrati  /home iz padajućeg menija

Na kraju odabrati dugme U redu.

Tabela particija je sada kompletna sa dovoljne tri particije.

Ako posedujete samo jedan tvrdi disk na računaru opcije kod Device for boot loader installation ostaviti podrazumevajućim pri čemu će pokretač biti instaliran na /dev/sda uređaju.

Da bi se nastavilo sa instalacijom odabrati dugme Instaliraj sada.


Korak 8

Označite lokaciju

Korak 9

Odaberite ime korisnika, računara kao i lozinku za pristup, sve podatke upamtite. Možete označiti da se korisnik loguje automatski pri pokretanju sistema.

Instalacija…

Kada se instalacija završi izbacite CD kada to bude zatraženo, i nakon ponovnog pokretanja računara možete uživati u svom novom operatinom sistemu!

Advertisements
Ubuntu 11.10 instalacija, podešavanje particija

12 мишљења на „Ubuntu 11.10 instalacija, podešavanje particija

 1. Definitivno nameravam uskoro da se prebacim na Linux,smatram da mi je dosta Windowsa za sva vremena 🙂
  Čitajući iz prikrajka stalno 🙂 primetio sam da stvarno profesionalno je i napisano i objašnjeno.
  Tako da za trud ide čista Desetka 🙂
  Odavno se nosim mišlju da pređem na Linux ali nikako da presečem.Da li zato što će mi biti sve novo ili jednostavno iz čiste navike za Windows sistemom neznam.Ali smatram da je stvarno vreme da krenem dalje jer windows nema više šta da mi ponudi što neznam 🙂
  Tako da će mi sva moguća pomoć,dobro doći u skorije vreme 😛

  1. Pozdrav,
   Najbolje bi bilo Mandrivu zaobići na neko vreme, rekao bih, zbog trenutne situacije i osipanja kvalitetnog kadra koji je napravio Mandrivin „fork“ Mageiu.
   Najbolje, sa druge, strane bilo bi koristiti ili Ubuntu 11.10 ili Fedoru 16 koja izlazi za par dana i nosi poslednji stabilni Gnome, možda čak i openSUSE, ali Mandrivu ne još uvek.
   To je moje mišljenje.
   Pozdrav i hvala na čitanju. 🙂

  1. Iz sklopa reči u Vašem pitanju ne mogu tačno da predpostavim šta želite da znate. Ubuntu bilo koje verzije i arhitekture procesora može se instalirati putem Wubi instalacije u sklopu bilo kog Windowsa, pri čemu će se celokupni sistem ponašati kao da su na računaru prisutna dva operativna sistema(dual boot, ali ne čisti, već virtualni).
   Wubi instalacija zna da bude bagovita i nije predviđena za rad od kog se očekuju pune performase koje Ubuntu može da ponudi.
   Preporučio bih Vam instalaciju Ubuntua pored Windowsa, i pravljenje čistog dual boota pri čemu će Vam za Ubuntu biti potrebna posebna particija ili više njih, u zavisnosti kakav raspored particija želite.

 2. ono sto me interesuje je kako raylikovati failove izvesne od drugih, gde ubuntu smesta failove prilikom instalacije programa. Primera radi program SK1. Drugo primetio sam da ima dosta failova sa produzetkom pajtona, da li to znaci da se oni mogu slobodno izvrsavati bilo gde? Sta bi bilo dobro da se radi u nekim vremenskim razmacima na sistemu, jer mi se desava da mi je CPU prezauzet a racunar spor. Inace koristim ubuntu 10.10 na sistemu imam pomenuti sk1, kino, pajton, jos jedan program za obradu videa, net bins za javu, skajp. Intersuje me da li postoji neki program za obradu videa gde ima razdvojenih kanala za ton od videa, kao premijer? Primer turorijala sa kompletnim objasnjenjem izrada desktop aplikacije koja sadrzi dva dodatna prozora plus osnovni panel. gde se prelaci odvijaju menijem i dugmadima, sa telefonskim imenikom pisani u javi i pajtonu da bih mogao da uporedjujem sam nacin pisanja koda .

  1. Da saznate gde se nalaze datoteke instaliranog programa kucajte u terminal: dpkg -L nazivprograma

   Na Ubuntu,kao ni na jednom Linux zasnovanom sistemu, neće se javljati „sporosti“ sistema sa instaliranim većim brojem paketa.
   Što se tiče video editovanja imate nekoliko, koliko znam, svi imaju mogućnost zasebnog editovanja tona i video snimka u različitim trakama, ako sam vas razumeo šta ste hteli da pitate.

   Što se tiče ovog poslednjeg dela, ne mogu tačno da procenim šta tražite, prilično toga ste nabacali u dva reda, izvinjavam se.

 3. pocetnik sam i svidje mi se ovaj operativni sistem molio bih vas posto sam snimio tj preuzeo neke datoteke i programe sad ih ne znam naci tj aktivirati. hvala

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s