Joli OS instalacija (podešavanje particija)

Ovo uputstvo odnosi se na instalaciju Joli OSa na hard disk podešavanjem particija /, swap, i /home ručnim putem (za razliku od automatskog). Uputstvo teče putem kojim bi se instalacija obavila na prazan hard disk pravljenjem particija na njemu, ali nije teško shvatiti kako isti postupak odraditi na već postojećim particijama ukoliko ih ima na hard disku, jedino je bitno voditi računa da ako se neka particija označi za formatiranje svi podaci sa nje će biti izgubljeni.

Celokupna instalacija nije drugačija od instalacije Ubuntua, do duše, njegovih ranijih verzija ali ne više različita nego kod većine Linux zasnovanih operativnih sistema. Potpunija uputstva mogu se pronaći na prethodnim člancima i odnose se na Ubuntua i mogu poslužiti radi opšteg shvatanja instalacije i uvida u osnovne napomene.

Arhiva Ubuntu Instalacija

Ako je preuzeta iso slika Joli OSa sa lokacije i pripremljen živi CD instalacija se može preduzeti, pa je prvi ekran upravo sledeći:

Pa ako ste već isprobali ovaj sistem koristeći prvu opciju Try Joli OS without installing, sada odaberite drugu opciju Install Joli OS da bi upravo to i uradili.

Sačekajte da se učitaju potrebni podaci:

Odaberite jezik i kliknite da dugme Napred:

Odaberite Region i Vremensku zonu:

Odaberite Raspored tastature, ako ništa ne menjate i odabrali ste srpski jezik na početku instalacije, isti raspored tastature će automatski biti određen.

Pošto se ovo uputstvo odnosi na instalaciju sistema pravljenjem particija na praznom hard disku, treba odabrati opciju Specify partitions manually (advanced)

Ako na hard disku nemate već napravljenih particija (možda sistema koji je tu bio ranije), potrebno ih je napraviti. Klikom na slobodan prostor, a zatim dugme Dodaj unosimo prva podešavanja za korenu particiju

Podešavanja na slike možete prepisati, sem vrednosti Veličine nove particije (slike su sa instalacije u virtualboxu, zanemarite veličine), od 10 do 15 GB će biti sasvim dovoljno za korenu particiju:

Pa je tabela particija bogatija za još jednu, da bi se dodala sledeća particija treba ponovo odabrati slobodan prostor, a onda dugme Dodaj:

Podešavanja sa slike se i u ovom slučaju mogu prepisati, s tim da i vrednost za veličinu nove particije možete postaviti kao na slici:

Tabela ponovo bogatija za još jednu particiju, dodavanje nove, poslednje particije obavlja se na isti način kao i za predhodne dve

Sva podešavanja sa slike se mogu primeniti, ali za Veličinu nove particije postavite vrednost koju ste planirali ili preostali prostor na hard disku, ova particija će inače služiti za skladištenje muzike, slika, filmova…:

U tabeli su sada sve tri particije, a aranžiranje hard diska je završeno, svega nekoliko koraka do završetka instalacije:

Popunite podatke koje se odnose na korisnika koji će koristiti sistem, upamtite lozinku i dajte ime svom računaru:

Pregled postavki koje su preduzete da bi sistem bio instaliran, pregledajte ih, ako ste zadovoljni odaberite dugme Instaliraj da bi sistem bio instaliran.

Sačekajte da se instalacija završi:

Restartujte računar kada to bude zatraženo nakon završetka instalacije:

Advertisements
Joli OS instalacija (podešavanje particija)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s