elementary OS Jupiter

Nakon teksta o Lubuntu pronašao sam još jedan lagan, olakšan i uglađen, na Ubuntu zasnovan sistem. Da se ne bih ponavljao i pisao kako je Ubuntu dobra osnova navešću samo delove koji se razlikuju, koji su promenjeni ili doterani, poneki možda uskraćeni.

Olakšani Ubuntu

Jupiter je zasnovan na Ubuntu 10.10 verziji, nosi kernel 2.6.35-28-generic. S obzirom na to da na Jupiteru nema dosta toga čega ima na Ubuntu veličina iso slike za preuzimanje je ne zanemarljiva od 614MB.

  • Podrazumevajući pregledač interneta je Midori na kome se vide tragovi rada, prilično je uglađen i ažuran, sa sada nije bilo problema sa njim.
  •  Podrazumevajući e-mail klijent je Postler o kome je ranije bilo reči ovde na blogu a od tada se i radilo na njemu, brz, jednostavan i zahtevan toliko da je potrebno znati samo svoj mejl i lozinku.
Dalji spisak podrazumevajućih aplikacija, a koje vredi pomenuti, je sledeći:
  • Abi word
  • Brasero Disk Burner
  • Movie Player, Totem
  • Empathy Internet Messaging
  • Shotwell Photo Manager
  • Simple Scan
Toliko što se tiče Menija Applications, System meni je gotovo nepromenjen od onoga na Ubuntu 10.10, bitno je da je Synaptic Package Manager prisutan, kao i nezaobilazni Ubuntu Software Center.
Manjak slobode

Stvar koju sam možda trebao prvo da napomenem je manjak slobode koji se oseća ako ste ranije koristili Ubuntu ili bilo koji Linux zasnova sistem. Uređivanje panela je zaključano, desnog klika na desktopu nema, meniji se ne mogu uređivati, podešavanje Dockya, koji je podrazumevajuć za prikaz prozora, je malko skriveno, gotovo teško za uhvatiti. Opet, ništa od toga nije konačno, da se to sve odkloniti vrlo brzo.. instalacijom Alacartea za uređivanje menija i nakon malo peglanja u gconf-editoru.

Instalacija novih aplikacija

Za dovlačenje i instalaciju novih paketa i aplikacija prisutni su i Synaptic i Ubuntu Software Center za zvanične  Ubuntu riznice, dok i procedura oko dodavanja PPA ostaje ista kao i na Ubuntu.

Manje-Više

Kada se sve preračuna opet je to Ubuntu, što naravno i nije loše, mada dosta olakšan što predstavlja još jedan plus. Dostupne su iso slike i za 64 i 32 bitne procesore. Narodski rečeno elementary je dosta lep sistem, uglađen, ne prenatrpan( ima samo jednu temu, i to dobru), sa stilom i dosledan, odaje utisak da je programerima koji rade na njemu bitniji rad na stabilnisti onoga što imaju dostupno i trenutno nego praćenja trendova, što je još jedan, rekao bih plus.

Advertisements
elementary OS Jupiter

4 мишљења на „elementary OS Jupiter

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s