Fedora 15 i Gnome 3

15/3=čista 5ca

Juče openSUSE, a danas već uveliko Fedora koja se dosta dobro pripremila i bolje uigrala na polju Gnomea… Dok traje osvežavanje sistema tek sveže instalirane Fedore na mom desktop računaru mogu da primetim da su uslovi za novi Gnome više odgovarali Fedori nego li openSUSE-u koji igra na sigurno, i novi Gnome instalira osvežavanjem starog, pri čemu nekako zaostaje mnogo toga nepotrebnog….to naravno nije slučaj sa u naslovu pomenutim sistemom, Fedora je celokupni doživljaj i aplikacija i sistema prilagodila novoj verziji okruženja, tako da mesta za stare pakete gotovo da nije bilo. Moram da pomenem polako već zaboravljenog Rhythmbox-a koji bledi od kada ga je Ubuntu ostavio po strani, i drago mi je da ga vidim ponovo na delu kao podrazumevajućeg.

Opšti utisci

Za Gnome3 se trenutno ne bi moglo reći da je extra drugar sa korisnikom kada su u pitanju podešavanja tema, ikonica.. mada zajednica Fedore prednjači kada su u pitanju dodaci za sve lakše podešavanje okruženja, pa što se toga tiče vreme je od više nego li presudnog značaja. Staru slavu Gnomea će novi sigurno zaslužiti kada za to dođe vreme.

Fedoru kao sistem prvi put instaliram direktno na hard disk, utisci su za početak…DOBRI. Instalacija je više nego brza, za pola brža nego na Ubuntu (npr) . Sve ukupno nisam siguran koliko je dobra za korisnika koji bi se po prvi put oprobao sa Linuxom. Svi koji nisu zadovoljni Gnash-om, a sa terminalom nisu baš upoznati, možda će im teško pasti instalacija ne-slobodne verzije Abode Flash Playera bez kog je trenutno nezamislim pregled video snimaka postavljnih na sajtovima tipa Youtube,,,a tu su još i po koji ne-slobodni kodek i dodaci zbog kojih će morati da čitaju forume.

Jako sam zadovoljan alatkom za manipulisanje paketima, uklanjanjem i instaliranjem istih, dok brzina je karakteristika presudnog osećaja.

Dodaci za podešavanje skrivenih opcija- sreća pa ih neko razvija

Kao što rekoh, sreća pa ih neko razvija, inače bi novajlije na Linuxu morale dobro da razmisle kako otvoriti Nautilus sa root privilegijama, napraviti podršku za koje fajlove i sve to hakovati, sve to nije teško, ali početak je upravo početak. Pa je lista dostupnih dodataka sledeća, inače poznata kao gnome-shell-extensions:

Od kojih je najzanimljiviji Power OFF izbor koga po „default“u nema u izboru, već se korisnik najpre mora izlogavati pa zatim ugasiti računar. Nikako ne zaboraviti gnome-tweak-tool, koji će olakšati nekoliko stvari.

Nekoliko slika ekrana…

Sve ostalo…

Sve ostalo je na samom korisniku i želji da učestvuje, do tada korisne lokacije za ovu distrubuciju su:

Fedora Project

Fedora forum

Uživajte!


Advertisements
Fedora 15 i Gnome 3

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s