Ubuntu 11.04, nakon instalacije

Ako je Ubuntu uspešno instaliran na računaru(ako niste sigurni kako pročitajte članak), neophodno je uraditi nekoliko stvari koje bi ga prilagodile korisničkim i hardverskim potrebama, pa ako se krene od osnovnog tu je prvo osvežavanje sistema, instalacija dodatnih drajvera, podešavanje ili pravljenje novog naloga na Ubuntu One oblaku, sinhronizacija Tomboy beleški…. i ono najosnovnije – upoznavanje sa novim interfvejsom koji je pripremljen za ovu verziju Ubuntua.

Update Manager

Ako nemate strpljenja da čekate da se sam pokrene i osveži sistem, Update Manager možete pokrenuti klikom na Ubuntu logo u gornjem levom uglu ekrana i u polje za pretragu kucati update manager, što izgleda kao na slici prikazano:

Additional drivers

Ako se desilo da Unity interfejs nije mogao biti pokrenut startovanjem sistema, sigurno je bila prisutna i poruka koja nagoveštava potrebu za drajverima koji će omogućiti trodimenzionalne zahteve koje ima Unity. Umesto Unitya pokrenut je klanični Gnome i to verovatno bez 3D efekata. Na lokaciji System/Administration/Additional Drivers možete pronaći i pokrenuti potrebnu aplikaciju koja će preuzeti i instalirati potrebni drajver, potrebno je i dovoljno jednostavno označiti preporučeni.

Ubuntu One nalog

Bilo da već poseduje nalog ili ne, lako se možete snaći oko popunjavanja proste forme u oba slučaja. Svakako, besplatna usluga od 2GB prostora može puno da znači ukoliko radite na više računara koji su fizički daleko.

 

Tomboy notes, sinhorinizacija sa beleškama na Ubuntu One oblaku

Ako ste pratili ranije članke, pročitali ste Tomboy notes na više računara preko Ubuntu One oblaka gde je ukratko objašnjen sam proces povezivanja, ali ako ste već aktivirali Ubuntu One nalog samo je potrebno potvrditi da želite da povežete Tomboy notes sa Ubuntu One i sačuvate isto u podešavanjima Tomboy notesa.

Sve ostalo

Sve ostalo Ubuntu već ima, pa skrećem pažnju na stariji članak od ranije, Za instalirati na sveži Ubuntu. Svaki program ili aplikacija je drugačija i ne može odgovariti svačijim potrebama pa je na korisniku da istražuje i odabere ono što mu je zaista po ukusu. A Unity je priča za sebe pa ga tako treba i istražiti i nastupiti pri tome.

Ako ste odabrali Ubuntu, Uživajte!

Advertisements
Ubuntu 11.04, nakon instalacije

2 мишљења на „Ubuntu 11.04, nakon instalacije

  1. Ne slažem se instaliranjem dodatnih vlasničkih drajvera jer prave više problema nego što donose koristi. Ako je stabilnost sistema u pitanju onda vlasničke svakako treba zaobići, time će se i proizvođač naterati da po uzoru na ATI već otvori kod svojih drajvera. Sada se čeka samo još da isto uradi i NVIDIA…

    1. Za moje potrebe su od koristi, na desktopu mi je NVIDIA pa mi grafika brljavi bez vlasničkih, dok naravno sa ATI-em na laptopu nemam problema. Pa, 🙂 ili će se otvoriti ili, ne daj Bože, poput SiS-a uzeti novac od monopola i zatvoriti se za svaku saradnju.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s