Nekoliko (ne)bitnih stvari nakon istalacije openSUSE-a

Preporučljivo i nužno

Ako se krene od nužnog, nakon instalacije sistema, po inerciji dolazi automatsko prepoznavanje i podešavanje sistema, što se neće  desiti ako tu opciju ne obeležite tokom procesa instalacije kada se to bude nudilo. Jedan stariji članak vas može podsetiti oko detalja instalacije, pa ga proučite: openSUSE instalacija.  Prepoznavanje i uključivanje drajvera otvorenog koda koji pokreću i kontrolišu grafičke kartice sve je manje problematično kod mnogih distribucija, a openSUSE se pobrinuo da se taj proces obavi besprekorno. Moje iskustvo sa otvorenim drajverima vezano je za oba tabora, i nVidia i ATI, u oba slučaja, obe kartice prepoznate su i uključene neprimetno i bez problema. Ako posedujete ATI kartice i ipak se odlučite za vlasničke drajvere pročitajte stariji članak: Instalacija ATI drajvera na openSUSE

Ako imate štampač, tokom automatskog podešavanja trebalo bi da bude prepoznat i upotrebljiv kao i ostali priključeni uređaji.

Nakon prvog osvežavanje i ažuriranja sistema i izvora softvera sistem će bi opremljen svim potrebnim multimedijalnim dodacima, u koje spada i AdobeFlash player i ostali detalji koji imaju zadatak da obezbede nesmetan rad na računaru.

Zavisno od korisnika

Pomoću Yast-a (Yet another Setup Tool ) i Kontrolnog centra imaćete prilike da openSUSE potpuno prilagodite svojim potrebama. Dodavanje novih-dodatnih  repozitorijuma obavljate pomoću Software Management alata. A nove ili ti dodatne izvore možete pronaći na zvaničnom mestu preko veze:

http://en.opensuse.org/Additional_package_repositories

Instalaciju novih aplikacija obavljate preko istog alata, i neophodno je u najmanju ruku znati naziv onoga što želite da instalirate.

Resurse koji mogu poslužiti za podešavanje izgleda sistema, možete pronaći na već utvrđenim lokacijama, KDE Look i Gnome Look, u zavisnosti od toga koje okruženje koristite.

Advertisements
Nekoliko (ne)bitnih stvari nakon istalacije openSUSE-a

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s