openSUSE – čedo Novell-a

Ako lutate i istražujete tragajući za linux distribucijom koja bi vam najviše odgovarala ne propustite da isprobate openSUSE. Nezvanično, ovaj sistem važi kao dobar izbor kada je u pitanju izbor operativnog sistema za prenosne uređaje. Čak šta više i sam ga imam na svom laptopu, koji je inače i došao sa SUSE Linux Enterprise Desktop sistemom.

OpenSUSE podrška, sajt i organizacija

OpenSUSE inače predstavlja otvorenu i besplatnu distribuciju sa dovoljno prostora za istraživanje i povratnu informaciju koja je osnova za gradnju SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) koji inače nije besplatna, ali kao takva nudi rešene greške koje se možda mogu naći u Open sistemu, povećanu stabilnost, brzinu, podršku i odgovornost.

Organizacija sajta i korisnička podrška napravljena je da bude više nego praktična – svedena na tri stvari koje su bitne kod svakog sistema, a to je :

  1. preuzimanje sistema
  2. upoznavanje sa sistemom
  3. i građenje softvera ako ste zainteresovani za razvijanje OpenSours (Open Source) softvera

Preuzimanje

Za preuzimanje sistema posetite sledeću vezu: http://software.opensuse.org/113/en

Ne zaboravite da obratite pažnju na način preuzimanja koji bi vam više odgovarao(direktno, preko torenta…) kao i na arhitekturu vašeg procesora (32 ili 64 bita)

Okruženja

Bilo da ste ljubitelj KDE ili Gnome okruženja openSUSE vam prilikom instalacije nudi opciju odabira okruženja, bilo da su u pitanju napred navedena ili neko po vašem izboru. Bitan detalj je da je u opticaju uvek starija (stabilnija) verzija okruženja, nikad poslednja.

Upoznavanje sa sistemom

OpenSUSE zajednica poseduje dobro organizovan i sređen Wiki gde ćete pronaći gotovo sve što bi moglo da vas interesuje ili vam kroz rad zatreba.  Veza koja vodi do Wiki-a je: http://en.opensuse.org/Portal:Wiki

Problemi, diskusije, aktivnosti članova zajednice mogu se pratiti ili voditi na forumu preko veze: http://forums.opensuse.org/

Bilo preko Wiki-a ili uz forumsku zajednicu upoznavanje i rad sa ovim sistemom ne bi trebalo da iziskuje spoljne veze, barem što se mog rada i iskustva sa ovim sistemom do sada ticalo. Posvećenost i iskustvo članova istih trebalo bi da zadovolje sve vaše potrebe.

Advertisements
openSUSE – čedo Novell-a

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s