Podešavanje Ubuntu izgleda (Ubuntu 10.10)

Podešavanje izgleda na Ubuntu uvek se „svodilo“ na obilje dostupnopnosti izbora, mogućnosti i ostvarivanja ciljeva po pitanju širokih varijacija ukusa korisnika koji ga koriste. Kao i u prošlom starijem članku, i u ovom će biti ponuđena jedna od mnoštva mogućnosti, pa će ujedno i jedini cilj biti pomoć korisnicima koji su na početku puta sa Ubuntuom pomogne pri osvajanju sopstvene slobode i potrebe po pitanju izgleda svog sistema.

Predstaviću sledeća moguća podešavanja:

  1. Instalacija dodatne teme
  2. Zamena donjeg panela dokom
  3. Nova tema pokazivača miša
  4. Instalacija i predlog za Conky
  5. Automatska promena pozadina

1. Kao novu dodatnu temu preporučio bih Divergence IV „A new hope“. Nakon preuzimanja paketa odpakujte arhivu i da bi instalirali novu temu dovoljno je kliknuti na install.sh i odabrati opciju run, nakon toga pratite i odaberite opcije koje su vam ponuđene a želite ih na svojoj temi. Jedna od opcija je i Nautilus elementary, pa ako ga želite pročitajte sledeći članak o instalaciji- upgrade-a klasičnog Nautilusa.

Preporuka je i tema ikonica i to Faenza Dark sa sledeće veze: http://tiheum.deviantart.com/art/Faenza-Icons-173323228

preuzmite paket ikonica, odpakujte ga, i dva puta kliknite na install fajl, odaberite opciju Run in terminal i odgovorite na par pitanja koja se odnose na budući izgled ikona.

Ova tema omogućava i providnost ivica prozora koje moguća sa Emerald prozorskim menadžerom. Emerald instalirajte preko Ubuntu Softver Centra. U paketu teme koju ste preuzeli nalazi se i adekvatna tema za Emerald. Da bi pokrenuli Emerald stisnite kombinaciju tastera Alt+F2 i ukucajte:

emerald --replace

2. Donji panel možete zameniti dokom, pa bih preporučio AWN dock koji i sam koristim. Da bi uklonili donji panel kliknite na njega desnim klikom i odaberite opciju Delete This Panel. Da bi instalirali AWN dock pročitajte sledeći članak od  ranije.

Instalacija AWN doka na Ubuntu

Paket za Divergence temu koji ste preuzeli na početku takođe sadrži i temu za AWN dock koju treba instalirati kako bi izgled bio kompletan. Da bi instalirali novu temu, otvorite AWN preferences, idite na tab Themes, kliknite na install i pronađite temu za Dock koja je došla sa Divergence paketom i odaberite je.

3. Ako želite novi pakazivač miša moja preporuka je definitivno Shere Khan Black Hand, preuzmite paket sa sledeće lokacije:

http://gnome-look.org/content/show.php/Shere+Khan+Black+Hand?content=62141

preuzeti paket prevucite u otvoreni prozor Appearance Preferences na tab themes, a zatim ga odaberite klikom na dugme Customize u tabu Pointer.

4. Conky je lagani po konfiguraciju sistem monitor. Da bi ga instalirali prosto kucajte u Ubuntu Softver Centar tačan naziv i odaberite ga za instalaciju. Da bi vam bilo jasnije šta je Conky uopšte pročitajte i raniji članak.

Tema i podešavanje koje preporučujem za conky je na sledećoj vezi: http://gnome-look.org/content/show.php/Hi-Tek+Conky?content=133628

nakon što instalirate Conky i preuzmete paket sa veze iznad, raspakujte paket, u folderu config pronađite fajl conkyrc, prekopirajte ga u vašu Home particiju, i promenite mu naziv tako što ćete dodati tačku ispred pa će se naziv izgledati ovako: .conkyrc

Nakon toga napravite novi folder sa nazivom .Conky i u njega prekopirajte celi raspakovani sadržaj paketa.

Da bi startovali conky koristite kombinaciju tastera Alt+F2 i kucajte conky, da bi ga ugasili kucajte killall conky

5. Ako imate omiljeni izbor pozadina i želite ih sve, jedini kompromis je automatsko smenjivanje istih, pa u tu svrhu preporučujem Wally. Instalacija je više nego prosta i to iz Ubuntu Softver Centra (kucajte Wally).

Wally omogućava da za prikazivanje pozadine koristi spoljne izvore preko internet veze, kao i prikazivanje pozadina koje se nalaze na vašem računaru. Nakon instalacije pokrenite ga :

Alt+F2 i kucajte wally

nakon toga nalaziće se u gornjem panelu odakle vršite i sva neophodna podešavanja.

Na kraju svega, ako ste se odlučili za podešavanja koja sam prikazao, vaša radna površina može izgledati ovako:

Za uvećanje kliknite na sliku!

Advertisements
Podešavanje Ubuntu izgleda (Ubuntu 10.10)

3 мишљења на „Podešavanje Ubuntu izgleda (Ubuntu 10.10)

    1. Divergence izgleda prilično fino, posle Elementary teme i donekle Elegant Gnome-a ona mi je sledeća na spisku. Fino izgleda i lagano radi. Dosta je i truda uloženo u nju, tako da je prilično kompletna tema.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s