Za instalirati na sveži Ubuntu ( uoči 10.10! )

Pred vama je sveže instalirani Ubuntu i pitate se šta instalirati i odakle početi.. Možda vam pomogne ako pred sebe postavite pitanja koja se odnose na nivo korišćenja računara, nivo vašeg znanja i poznavanja Ubuntua… pa da krenemo, uzećemo nekoliko pitanja za početak:

  • Šta mi je potrebno za krstarenje internetom?
  • Šta mi je potrebno za ćaskanje sa prijateljima i kolegama?
  • Šta mi je potrebno za obavljanje zadataka koji se tiču posla, škole, fakulteta, poslovnih sastanaka, organizacija godišnjih planova…?
  • Šta mi je potrebno za slušanje muzike i gledanje filmova, serija, animiranih filmova..?
  • Šta mi je potrebno za uvoz digitalnih fotografija?

Odgovor na ovih pet rečenica, iz kojih može da se izvuče sigurno i preko deset pitanja, leži u svega nekoliko… u stvari tačno pet slova:

NIŠTA

Da, lepo ste pročitali, nakon što provedete nekih 20-25-30 minuta pored računara dok čekate da se završi instalacija Ubuntua, ništa vam nije potrebno  da bi koristli računar za koji ste isplanirali da služi potrebama koje sam naveo iznad. Znanja i sposobnosti(par klika mišem i upisivanje naziva željenog programa)  koja se odnose na instaliranje novih programa i uklanjanja  postojećih ostavite za kasnije iz prostog razloga što već sve što je potrebno dobijate sa osnovnom instalacijom. Pa krenuću redom, kao što sam i u pitanjima:

Za krstarenje internetom dobijate Mozilla Firefox o čijim performansama i ne treba govoriti, prozor u svet kroz koji gleda veliki broj korisnika računara na svim operativnim platformama dovoljan je podatak koji govori u korist ovog kvalitetnog pregledača.

Za ćaskanje sa prijateljima i kolegama uz sveže instalirani Ubuntu dobijate Empathy, chat klijent u koji možete da uvezete dobar broj naloga i koristite jedan isti klijent za MSN, Yahoo chat, Facebook chat, Jabber, Google Talk, AIM, My Space chat i još drugih naloga. Mišljenja sam da je puno preglednije i lakše imati sve kontakte iz nekoliko naloga u jednom prozoru, nego za svaki chat nalog držati po jedan otvoreni program, zar ne..?

Za obavljanje zadataka koji se tiču posla, škole, fakulteta, poslovnih sastanaka, organizacija godišnjih planova, primanje i slanje mejlova.. dolazi OpenOffice kao kancelarijski paket koji se sastoji iz tri dela i to: OpenOffice Presentation, OpenOffice Word Processor i OpenOffice SpreadSheet o čijim funkcijama i neću govoriti jer ako niste upoznati sa njima onda vam nisu ni bili potrebni.. Za primanje i slanje mejlova, kalendar, rokovnik,, dobijate Evolution u svojoj poslednjoj stabilnoj verziji.

Za slušanje muzike tu je uvek spremni Rhythmbox Music Player, sa opcijama koje će podmiriti vaše potrebe po pitanju kako već skladištene muzike i audio materijala tako i po pitanju radio stanica, online skladišta…  diskretan audio plejer koji vam neće smetati svojim otvorenim prozorom…a videćete već..:)  Za gledanje filmova, serija, animiranih filmova imate Gnome player koji će za sam vaš start sa Ubuntuom podmiriti potrebe za video materijalom. Što se tiče filmova, serija… njih morate sami nabavljati i ne dolaze uz osnovnu instalaciju Ubuntua, bilo bi previše, zar ne.. 🙂

Za uvoz digitalnih fotografija, njihov razmeštaj i manipulaciju, tu je ShotWell Photo Manager..

Što se tiče novih programa, kao što već rekoh napred ostavite ih za kasnije, dopustite sebi da se naviknete na slobodan softver, steknite navike a u skladu sa njima i odaberite adekvatne programe kojim ćete moći da ih podmirite.

Dakle, kao novi korisnik koji se prvi put sreće sa Ubuntu operativnom sistemu zasnovanom na Linuxu, potpuno ste sigurni i osnovne potrebe koje se tiču IT sveta sigurno neće biti zanemarene činjenicom da ste novi u svetu Ubuntua.

Par reči o članku

Zašto naslov Za instalirati…? ako se ništa nakon toga neće instalirati.. Pa upravo zbog toga, cilj ovoga članka je razmekšavanje stavova novih i onih korisnika koji se dvoume oko prelaska na operativni sistem zasnovan na Linuxu, oslobađanje od predrasuda i robovanja govorkanja o komplikovanosti takvih sistema.. a to, upravo zbog slobode softvera i slobode mišljenja, pravcima koji u bližoj budućnosti koračaju paralelno, a videćete već.. 🙂

Sačekajte 10.oktobar, sačekajte Maverick Meerkat! Instalirajte Ubuntu..

Advertisements
Za instalirati na sveži Ubuntu ( uoči 10.10! )

2 мишљења на „Za instalirati na sveži Ubuntu ( uoči 10.10! )

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s