Ukratko o Gnome Shell-u na Mavericku

Već je nekoliko dana kako koristim Gnome Shell kao podrazumevajuću „spravu“ za aranžiranje kompletnog vizuelnog doživljaja na mom Ubuntu 10.10 koji je sada već u RC fazi, i verovatno će i ostati tako ako se ništa ne bude odvijalo u negativnog pravcu po Gnome. I ako još uvek u test fazi Gnome Shell mi se čini dovoljno funkcionalnim i razvijenim za svakodnevno korišćenje.

Prva stvar koja me je privukla je brzina odziva aplikacija pri pokretanju koja je trenutna i ujednačena, točkić za iščekivanje pored miša gotovo da se ne pojavljuje. Aplikacije su tamo gde i pripadaju (videćete kasnije u tekstu) dok se aplikacije za  podešavanja sistema nalaze u System Preferences uz Status, Session control, Account Information.. dakle na delu je jasna definisanost.

Ćaskanje pomoću chat klijenta može se obavljati direktno iz autohide panela u kome se ujedno i prikazuju sva obaveštenja, napomene programa koji su obavili zadatke..

Prelaskom preko gornjeg levog ugla ekrana(Hot Corner) ili pritiskom tastera Super (Windows logo) gotovo trenutno dobijate uvid u Aplikacije, Mesta, Nedavno upotrebljavano, Uvid u radne površine sa opcijama za promenu rasporeda prikaza,uključivanje i isključivanje radnih površina, do pre toga Autohide panel je sada konstantno vidljiv.

Polje za pretragu radi prilično kvalitetno i brzo. Radi bržeg odabira i pokretanja aplikacija preporučio bih dodavanje stalno upotrebljavanih u favorite kako bi uvek bile na dohvat ruke.

Dodavanje u favorite:

U prikazu radnih površina nakon prelaska pokazivača preko Hot Corner oblasti, može se dodavati ne mali broj radnih površina, sa opcijama prikaza površina u vidu rešetke ili klizno kada stoje jedna pored druge. Ovom prilikom mogu se premeštati otvoreni prozori prevlačenjem (drag and drop) i pustanjem, gasiti, ili pokretati odabranu aplikaciju po istom principu (uhvati i pusti) uzimajući je iz polja Applications i pustajući je na radnu površinu u kojoj je treba otvoriti…

Sve u svemu Gnome Shell ovako ne doteran izgleda prilično uglađeno, daljim razvojem teško da može biti ne ubačen makar kao alternativa klasičnom Gnome-u.. Radujem se tom trenutku 🙂

Izvor i kompletne informacije: http://live.gnome.org/GnomeShell/CheatSheet

Advertisements
Ukratko o Gnome Shell-u na Mavericku

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s