Koristite li Google?

Velika većina korisnika Google doživljava kao polje ispod prepoznatljivo obojenih slova u koje se ispisuje termin o kome želimo da saznamo nešto više. U redu, možda upravo ti korisnici internet i Google koriste upravo i samo za te svrhe. Za sve druge korisnike Google je obezbedio usluge koje bi olakšale svakodnevno brže snalaženje i ažuriranje informacija sa kojima dnevno dolazimo u kontakt, bilo po pitanju posla, zabave, informacije ili nečeg četvrtog.

Neke od usluga na koje bih ja posebno skrenuo pažnju, a za koje verujem da mogu mnogo da pomognu posebno kada su brzina ažuriranja i preglednost presudni su sledeće:

  • Gmail
  • iGoogle
  • Google Reader
  • Google prilagođeno pretraživanje

Gmail

Za gmail već svi uveliko znaju, a za našu svhu dobro je napomenuti negove glavne karakteristike, a jedna od njih je prostor koji imamo na raspolaganju i iznosi 7GB. Još jedna bitna karakteristika je sam gmail nalog sa kojim imamo pristup na iGoogle, Google reader, Google prilagođeno pretraživanje, Youtube…

iGoogle

Ova usluga se zasniva na stranici sa google servisima koja je potruno prilagođena našim potrebama. Sastoji se od već prepoznatljivog polja za pretraživanje, i polja koje zauzima najveći deo stranice u koje korisnik unosi google alate od koji mogu biti korisni sledeći: vremenska prognoza, poslednje vesti, kratak pregled vašeg gmail sandučeta, kratak pregled RSS novosti iz vašeg Readera….. ili već koji alat budete dadali iz velikog izbora.

Google Reader

Jednom rečju ova usluga predstavlja online RSS čitač u koji po klasičnoj definiciji unosimo sve RSS linkove koje želimo da pratimo, i vesti i novosti koje dolaze sa istih će uvek biti sveže ažurirani  kada se ulogujemo sa našim nalogom.

Google prilagođeno pretraživanje

Još jedna korisna usluga omogućava nam da napravimo pretraživanje prilagođeno našim potrebama. Da bi napravili jedno ovakvo pretraživanje potrebno je samo ulogovati se preko ličnog naloga i u predviđeno polje postaviti linkove lokacija koje želimo da pretražujemo, sačuvamo podešavanja i dobijamo sopstveni pretraživač ograničen na linkove web lokaicija koje smo uneli. Na ovakav način izbegavamo pretrpavanje suvišnim informacijama koje nam nisu potrebne, odnosno sužavamo pretragu na polje našeg interesovanja.

Advertisements
Koristite li Google?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s