Oracle VM VirtualBox

Testiranje različitih verzija Linuxa (ili nekih drugih operativnih sistema) možete raditi i bez instaliranja direktno na vaš računar kao glavni operativni sistem. Različite verzije sistema možete pokretati i instalirati kao gostujući sistem u sistemu koji već posedujete preko Oracle VM VirtualBox-a , a da pritom ne narušavate podešavanja koja postoje u vašem glavnom sistemu i što je još bolje nemate potrebu za reinstalacijom istog samo da bi isprobali novi operativni sistem. Većina Linux-a ima opciju LiveCD-a što znači da sistem nije potrebno instalirati da bi ga pokrenuli(sistem se pokreće direktno sa CD’a) i uvideli njegove glavne karakteristike i funkcionalnost. Isto važi i za pokretanje LiveCD-a u VirtualBox-u. Pored toga što možete isprobavati razne druge sisteme, ako instalirate sistem koji takodje imate za glavni možete eksperimentisati sa raznim novim (ponekada još uvek nestabilnim) paketima i programima pre nego ih instalirate na glavni sistem i time onemogućite mogućnost greške.

Oracle VM VirtualBox možete preuzeti sa zvaničnog mesta preko linka ispod, u zavisnosti od sistema koji posedujete odaberite i adekvatnu verziju:

http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Paket za Linux nalazi se u .deb formatu pa će i instalacija otpočeti kada dva puta kliknete na preuzeti paket. Nakon instalacije VirtualBox možete pronaći u Applications-System Tools

Prilikom prvog pokretanja ovog programa, prvo što treba uraditi je pravljenje nove virtualne mašine, klikom na dugme New:

Pri čemu će se otvoriti konfigaracijski čarobnjak koji će vas provesti kroz neophodna osnovna podešavanja, nakon što pročitate uvod kliknite na Next:

Sada treba odrediti naziv virtualne mašine, operativni sistem i verziju istog, pa u prvo slobodno polje unesite naziv po želji, operativni sistem odaberite iz ponuđenog (ili odaberite Other ako sistem koji želite da isprobate ne vidite na spisku) Ovo je proces koji ćete obavljati za svaku novu virtualnu mašinu koju budete dodavali, osim ako ne budete hteli da pregazite postojeću što je opisano drugom delu ovog članka, imajte u vidu da na takav način gubite podatke i dokumenta koje ste eventualno kreirali u mašini koju ste rešili da pregazite.

U istom prozoru odaberite verziju operativnog sistema birajući sa spiska

Nakon odabira verzije sistema, kliknite na Next što dovodi do prozora za određivanje RAM memorije. Program Vam neće dozvoliti da u VirtualBoxu uključite više od polovine radne memorije glavnog sistema (za linux neće biti potrebno više od 512 MB, ali ako možete priuštiti više slobodno to uradite)

Nakon odabira radne memorije, dolazimo do dela gde formiramo virtualni hard disk na kom se može instalirati gostujući sistem i skladištiti materijal koji bi nastao korišćenjem istog. Preporučena veličina ovog hard diska je 8 GB, sigurno je da može i manje, ali ako planirate instaliranje sistema i rada sa njim krajnje je neophodno barem 8 GB kao što je i preporučeno. Prilikom prvog pokretanja odabraćete opciju Create new hard disk (pravljenje novog hard diska) , ako se nakon nekog vremena budete odlučili za isprobavanje nekog drugog sistema ili njegovu instalaciju nećete morati da pravite novi hard disk, već samo odaberite opciju Use existing hard disk (ili ako u radu budete napravili više hard diskova odaberite jedan iz padajućeg menija):

U sledećem prozoru podešavanja virtualnog hard diska, odaberite jednu od ponuđenih opcija. Ako odaberete prvu opciju hard disk će zauzimati jako malo prostora sve dok sistem koji budete instalirali ne bude zahtevao više pa će od tog zahteva veličina hard diska i zavisiti. Ako odabere drugu opciju hard disk će imati nepromenljivu stalnu veličinu.

U sledećem prozoru treba podesiti Lokaciju koja će unapred nositi naziv vaše virtualne mašine koji ste odabrali na početku pa tu ne trebate ništa dirati. Veličina hard diska, kao što je pomenuto iznad preporuka je 8 GB, ako ste u prethodnom prozoru odabrali prvu opciju hard disk neće moći da se širi preko veličine koju ste odredili u ovom prozoru, ali će do tada zauzima samo onoliko prostora koliko mu je potrebno.

Nakon što pregledate sva podešavanje koja ste obavili kliknite na Finish. Ovim je napravljena virtualna mašina na kojoj možete pokretati i instalirati operativne sisteme bez uticaja na vaš osnovni sistem.

Nakon toga u glavnom prozoru VirtualBox-a pojaviće se naziv virtualne mašine koju ste upravo napravili. Ako budete pravili više virtualnih mašina, sve će biti smeštene u nizu odakle ih možete birati i pokretati

Osnovno rukovanje i pokretanje gostujućeg sistema u VirtualBox-u

Odaberite virtualnu mašinu(ako ih imate više) i kliknite na Settings:

General podešavanja, ovde ne morate ništa dodavati ako ste tek sada instalirali VirtualBox i formirali prvu virtualnu mašinu(to su podešavanja koja ste već obavili prilikom pravljenja mašine), ali ako ste rešili da sada isprobate neki drugi sistem tako i podesite Operativni sistem i njegovu verziju birajući iz padajućeg menija, a ako rešite da isti i instalirate znajte da će prvobitni virtualni hard disk biti formatiran, a tako i podaci na njemu.

System podešavanja, ako nećete menjati veličinu radne memorije, proverite da li želite da koristite Floppy, CD/DVD-ROM, ako ne želite možete ih odčekirati. Ake ćete sistem pokretati(butovati) .iso slikom koju imate snimljenu negde na vašem računaru CD/DVD-ROM vam nije potreban.

Storage podešavanja – IDE contoller, ako se sistem koji želite da pokrenete ( a zatim i instalirate) nalazi u CD/DVD-ROMu označite koji je to uređaj (ako ih imate više)

A ako imate iso sliku (.iso image) negde na vašem računaru možete je pokretati i odatle bez potrebe rezanja na CD ili DVD, kliknite na dugme pored CD/DVD Device i prosto pronađite i  dodajte željenu iso sliku koja će se tada naći na spisku uređaja

Isti proces je i za hard diskove (SATA controller)  na kome ste instalirali neki sistem, tj. ako imate više virtualnih hard diskova u padajućem meniju odaberete onaj koji želite da pokrenete.

Nakon toga možete startovati operativni sistem sa CD-a ili ga instalirati kao gostojući sistem

Advertisements
Oracle VM VirtualBox

Једно мишљење на „Oracle VM VirtualBox

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s