Podesavanje Ubuntu izgleda

Jako velika prednost linuxa je što ga korisnik može do krajnjih granica prilagođavati sopstvenim potrebama i ukusima. U kratkim crtama prestaviću Vam način na koji sam ja podesio Ubuntu. U pitanju je Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. Ovo uputsvo je za sveže početnike i ima za zadatak da upravo njima pruži uvid u načine i mogućnosti prema kojima mogu podesiti izgled svog sistema. Ovo nije konačno rešenje i predlažem svakom početniku da mu ovaj članak posluži samo kao pomoć u nalaženju sopstvenog načina da izgled svoje radne površine utanači po svom ukusu.

Krenućemo od podrazumevajuće radne površine koju dobijate instalacijom Ubuntua. Podrazumeva se da ste vec instalirali osnovne grafičke drajvere. Ako niste, idite na System-Administration-Hardware Drivers i uradite to. Kliknite na Recommended (preporučeni) driver, kliknite na install , sačekajte da se instalacija završi, nakon toga potrebno je restartovati računar.

instalacija grafičkih drajvera

Nakon restartovanja možete pristupiti podešavanju izgleda na način na koji sam ja to uradio ( ako želite naravno).

Najpre sam uklonio donji panel pošto  smatram da nema neke koristi sem što zauzima deo ekrana (ne brinite za prikaz otvorenih prozora, o tome kasnije)

Uklonio sam datum i sat

Uklonio ikonice Mozilla i Help, sve to već imamo u Applications-Internet-Mozilla i System-Help and Support

Panelu sam dodao ikonicu za manipulisanje radnim površinama, dodavanje aplikacija na panel radimo desnim klikom na panel i odabirom opcije Add to panel.

Dodao sam i Window list aplikaciju pomoću koje ćemo imati pregled otvorenih prozora

Što se tiče panela, to je završeno.

Desni klik na radnu površinu i odaberite  Change desktop background, u otvorenom prozoru krenite od prvog taba -Theme

Odaberite temu koja se Vama dopada ili za jos tema u istom prozoru kliknite na Get more themes online, a ako Vam je i to malo odaberite link Sve za Vaš Gnome (gnome-look.org ) u sekciji linkovi na ovoj stranici bloga.

Dok ste jos uvek u tabu Theme, nakon odabira teme kliknite na Customize… u novom prozoru možete menjati boje, ikonice, ivice prozora , pokazivač miša (kursor) za sada možete promeniti temu ikonica koje takodje možete preuzeti na linku Sve za  vas Gnome ( gnome-look.org ) u sekciji Linkovi na ovoj stranici bloga.

Po odabiru tema ikonica možete zatvoriti prozor Customize Theme i preći na tab Background (u prozoru Appearance Preferences) odaberite neku od ponuđenih tema ili iskoristite opciju Get more backgrounds online ili dodajte neku svoju pozadinu klikom na dugme ADD

Nakon odabira pozadine radne površine, pređite na tab Fonts. U ovom delu možete menjati Vaše fontove, moja preporuka je da se najpre klikne na dugme Details…

otvoriće se prozor sa dodatnim opcijama za fontove, promenite rezoluciju onako kako prija Vašem oku, mom oku prija rezolucija 84 tačaka po inču, nakon toga zatvorite prozor font rendering details

Sada ćete imati lepši pregled fontova pa možete experimentisati menjajući ih

Pre nego što pređete na poslednji tab u prozoru za podešavanje izgleda instalirajte Simple Compizconfig settings manager. U Sinaptic package manager ukucajte simple-ccsm, označite za instalaciju i kliknite na Apply.

Nakon toga, pređite na tab Visual Effects, označite poslednju opciju Custom, i kliknite na Preferences, u novom prozoru mozete podešavati opcije i desktop efekte, za početak označite Enable Animations i odaberite vama odgovarajuće efekte i zatvorite prozor Simple CompizConfig Settings Manager

Pre nego što završimo sa podešavanjem vratite se još jednom na tab Theme, kliknite na Customize, u novom prozoru idite na tab Colours gde mozete menjati i podesiti boje po svom ukusu za ponuđenje detalje. Ako želite da boje prozora uklopite sa bojama pozadine, možete upotrebiti eyedropper, odaberite ga i kliknite na boju pozadine koju zelite da upotrebite

i to  može izgledati ovako ( Vi cete to bolje od mene.. 🙂 )

Konačno možete zatvoriti sve prozore.

Ako imate instaliran Conky, pokrenite ga (Alt+F2 i ukucajte conky, lupite Enter). Ako ga niste instalirali pročitajte članak Conky gde možete i preuzeti podešavanja.

Poslednji korak su Screenlet-i. Ako ih nemate instalirane možete to uraditi ukucavanjem screenlets u Sinaptic package manager-u, odaberite za instalaciju i kliknite na Apply. Otvorite Screenlets, aktivirajte RingSensors i podesite ih prema vasem sistemu (desni klik na screenlet na radnoj povrsini)

i to je to , Vaša radna površina može izgledati ovako

Advertisements
Podesavanje Ubuntu izgleda

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s