Instalacija Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Instalacija verzije 10.04 obavlja se na isti nacin kao vecina ranijih verzija Ubuntu-a, a od predhodne imamo i srpski jezik u ponudi pri instaliranju. Za korisnike koji prvi put instaliraju sistem bilo bi dobro da se detaljno informisu pre nego konacno krenu sa instaliranjem. Finalna verzija Ubuntu 10.04 na slobodi je  29.aprila tako da imate vremena da lagano uputite sebe u detalje instalacije.

Uputstvo u PDF-u mozete preuzeti u označenom delu ! ili ispratite online uputstvo na ovoj stranici koje se odnosi za instalaciju Ubuntu-a ručnim putem ako se odlučite za taj metod.

Ako ne znate sta je hard disk (hardver na kom se instalira sistem i smestaju vasi podaci) i particije na hard disku (podela prostora na hard disku) .. najbolje je da instalaciju koja se zasniva na podešavanju particija ručnim putem odlozite na neko vreme dok se ne upoznate sa ovim detaljima. U suprotnom mozete izgubiti vase podatke. A ako ste upoznati sa pomenutim nije na odmet da znate i sledece:

 • Odabirom opcije da sistem automatski pripremi prostor na racunaru hard disk ce biti formatiran i svi prethodni podaci (ako ih ima) bice izgubljeni.
 • Odabirom opcije da rucno podesite prostor na hard disku, uradicete to lako ako budete pazljivo pratili uputstvo. Dobro je napraviti minimum tri particije i to root, swap i home particiju.
 • U root particiji smestaju se svi sistemski podaci, instalacije programa.. ( ako vam je lakse za razumevanje -ono sto bi u Windowsu bila C particija)
 • Swap particija sluzi kao virtuelna ram memorija i dobro je da  bude dva puta veca od ram memorije koja se nalazi u racunaru
 • Home particija sluza za sve ostale podatke, dokumenta, muziku, filmove….i dobro je imati je zbog sledece reinstalacije sistema pri cemu cete formatirati samo root particiju dok ce vam podaci ostati netaknuti.

Koristite uputstva koja se mogu naci na zvanicno sajtu i forumu Ubuntu Srbije, dobro je to sto je na nasem jeziku pa necete imati opravdanje da ste uputsvo pogresno preveli sa engleskog ili nekog drugog jezika 🙂

Detaljnije celokupno uputstvo mozete preuzeti u  pdf formatu ——– instalacija ubuntu 10.04

Uputstvo za instalaciju automatskim putem

Angažovanje oko ovog vida instalacije ne zahteva naročito predznanje pa će biti dovoljno ako pažljivo ispratite video

Uputsvo za instalaciju ručnim podešavanjem

Najpre se informišite o minimalnog konfiguraciji potrebnoj za instalaciju i normalan i konforan rad sistema koji planirate da instalirate. To možete uraditi ako posetite sledeću stranicu  https://help.ubuntu.com/community/Installation/SystemRequirements

Ako vaš računar zadovoljava minimalne zahteve možete početi sa instalacijom sistema sa diska koji ste naručili i dobili pomoću Ubuntu Shipit-a ili preuzeli .iso sliku sa zvanične lokacije i nasnimili na CD, bitno je znati da u oba slučaja možete kopirati diskove i neograničeno deliti sa prijateljima, rođacima, poslovnim partnerima i tako učestvovati  u razvijanju i širenju Ubuntu zajednice  onako kako je to od početka zamišljeno. Takođe je dobro registrovati se na Ubuntu forumu gde možete razmenjivati sopstvena sa drugim članovima i čitati o tuđim iskustvima sa Ubuntuom.

Pošto ste nabavili instalacioni disk, bekapovali sve podatke koje želite da zadržite (ako ste na hard disku imali već neki operativni sistem) na CD-DVD ili neki od drugih vidova memorija, možete ubaciti Ubuntu CD i krenuti sa instalacijom. Ako vaš BIOS automatski ne prepoznaje instalacioni CD moraćete ručno podesiti opciju da vam Prvi uređaj sa kog će se pokretati sistem biti CD/DVD uređaj u kome se nalazi instalaciona verzija Ubuntua, po završetku instalacije kao Prvi uređaj podesite da to bude hard disk na kom će biti instaliran sistem.

Ako ste sve to uradili, nakon što je disk učitan videćete prvi prozor za instalaciju u kom treba odabrati jezik instalacije, odnosno da li želite da isprobate Ubuntu ili da ga instalirate. Ako niste sigurni prvo isprobajte sistem, proverite da li vam svi uređaji rade, proverite zvuk.. nakon toga ako ste zadovoljni restartujte računar da bi ponovo došli do ovog prozora ili pokrenite instalaciju direktno sa desktopa preko prečice koja će vas dočekati pri isprobavanju Ubuntua.

Ako ste odabrali jezik, sledeći korak je odabir regiona i vremenske zone

Odaberite raspored tastature, u zadatom polju možete isprobati tastere..

Sledeći korak je pripremanje prostora na hard disku. Imate dve opcije, i to : da sistem automatski instalira ubuntu na celom disku pri čemu će celi disk sa svim podacima(ako ih ima) biti obrisan ili da particije podesite sami. Najbolje je da odaberete drugu opciju, tj da particije podesite sami. Ova opcija je dobra u slučaju da imate neku particiju sa podacima koju želite da zadržite.

Dalji tok uputsva odvijaće se pod predpostavkom da ste odabrali drugu opciju, odnosno da particije podesite ručno. U koraku 5/8 videćete tabelu koja prikazuje vaš hard disk, odnosno njegove particije ukoliko ih imate. U primeru na slici je hard disk od oko 80 GB praznog prostora bez particija. Ukoliko ste imali prethodno instalirani sistem u tabeli će biti prikazane particije, i da bi instalirali Ubuntu potrebno je napraviti mesta – treba obrisati neku od particija koju ne želite da zadržite. Particiju koju želite da zadržite jednostavno nemojte dirati, ostale možete obrisati klikom na određenu da bi je odabrali a zatim na dugme Obriši.

Kada ste napravili mesta za instalaciju ili je hard disk prazan kao na slici, da bi napravili /root particiju kliknite na slobodan prostor, a zatim na dugme Dodaj, otvoriće se prozor u koji treba uneti podešavanja za formiranje /root particije.

Nećete pogrešiti ako unesete podešavanja navedena na slici. Dakle:

tip nove particije: primarna

veličina nove particije u MB: biće dovoljno od 20000 do 30000 MB ( od 20 do 30 GB)

lokacija nove particije: početak

koristi kao :  Ext4 journaling file system

tačka kačenja: /

Sledeća particija je Swap prostor. Ranije kada su radne memorije bile manje važilo je pravilo da se za swap particiju odredi duplo veći prostor nego veličina radne memorije, tako da ako imate 2-3 GB ram memorije nemojte ići preko 4 GB Swap-a, ponovo kliknite na slobodan prostor, zatim na Dodaj pa unesite sledeća podešavanja

tip nove particije : logička

veličina nove particije u MB: kao što rekoh iznad

lokacija nove particije: početak

koristi kao: Swap area

tačka kačenja ostaje prazna, nakon sto odaberete swap area nećete moći ništa ni da unesete kao tačku kačenja tako da se nedajte zbuniti.

Sav preostali slobodni prostor možete dodeliti /home particiji.

tip nove particije : logička

veličina nove particije u megabajtima: sav preostali slobodni prostor u MB

lokacija nove particije: početak

koristi kao Ext4 journaling file system

tačka kačenja: /home

Nakon toga, u tabeli možete videti kako ste podesili particije, primetićete da su particije / i /home označene za formatiranje(ako ima podataka na njima biće obrisani), taj podatak je jako bitan kada u budućnosti budete ponovo hteli da instalirate neku novu verziju Ubuntua obratite pažnju tada da jedino / (root) particija bude označena za formatiranje, ali ne i /home na kojoj će biti podataka, tada takođe ponovo podesite za home tačku kačenja /home i koristi kao journaling file system.

U koraku 6/8 unesite neke osnovne podatke, ne zaboravite lozinku i ime korisnika, možete označiti polje za automatsko prijavljivanje pri čemu se sistem automatski pri startu uloguje na vaš nalog, ili označite polje zahtevaj lozinku prilikom prijavljivanja.

Nakon toga dobićete uvid u sva podešavanja, ako ste zadovoljni kliknite na Instaliraj pri čemu počinje instalacija

Tokom instalacije gledaćete slideshow koji će Vas uvesti u novitete i karateristike Ubuntua. Uživajte!

Korisno nakon instalacije:

Podešavanje Ubuntu izgleda i Ubuntu podrazumevani desktop efekti

Podešavanje Evolution mail klijenta na Ubuntu za GMail nalog

Conky-ultra laki sistem monitor

Ubuntu terminal komande

Nautilus skripte

Prelazak sa Windowsa na Linux – alternative programa

Gnome GlobalMenu kao na MacOS X

Advertisements
Instalacija Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

11 мишљења на „Instalacija Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

 1. Natzoochuch каже:

  Just want to say what a great blog you got here!
  I’ve been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

  Thumbs up, and keep it going!

  Cheers
  Christian, iwspo.net

  1. Uputsvo sa slikama toka instalacije i objasnjenje mozete preuzeti na ovim stranicama bloga. kao i na linku na kraju clanka iznad koji ste propustili 🙂

   Ako vam je prvi put da instalirate sistem, a na hard disku imate podataka i particije iz prethodnog sistema dobro obratite paznju, proucite uputsvo i pitajte za svaku nejasnocu pre nego krenete sa instalacijom U SUPROTNOM MOZETE IZGUBITI ZNACAJNE PODATKE

   Najvise uputstava mozete pronaci na Ubuntu forumu, tako da ako iskrsne problem ne oklevajte da prvo pogledate tamo

   Nema na cemu, pitajte, trudicu se da pomognem u granicama svojih mogucnosti. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s