Čišćenje Fujitsu Siemens Amilo Pi 1505 laptopa

Kao što sam naslov kaže, reč je o laptopu Fujitsu Siemens Amilo Pi 1505 kupljenom u 2007.godini. Laptop dugo nije bio čišćen, a termalna pasta na procesoru nikada nije zamenjena. Ventilator je radio bez prestanka na maksimumu, pa čak i tada dolazilo do automatskog gašenja usled pregrevanja. Ovaj članak  sadrži proces otvaranja kućišta Amilo laptopa, čišćenja ventilatora, skidanje stare termalne paste i nanošenje nove.

Specifikacije:

Fujitsu-Siemens Amilo Pi1505

Procesor: Intel Core 2 Duo T5500

Ram memorija: 1 GB

Graphics Adapter: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950 128 MB

Displej: 15.4 inch, 16:10, 1280×800 pixela

Otvaranje laptopa

Potrebno je odvijanjem ukloniti zavrtnje označene na slici:

Skidanje bakarnog provodnika


Odvrnuti 4 zavrtnja(označenih na slici),odlepiti plastičnu tkaninu na ventilatoru  i lagano ukloniti bakarni provodnik koji se jednim delom spaja sa procesorom(označen strelicom) i odvodi toplotu do ventilatora  i na takav način ga rashladjuje. Problem sa ovim laptopom je bio taj sto je otvor (na slici označeno pravougaonikom)  kroz koji ventilator  izbacuje toplotu bio potpuno zatvoren prljavštinom koja se vremenom nakupila. Taj deo obavezno očistiti, kao i svu prljavštinu koja se vizuelno može uočiti.

Čišćenje stare i nanošenje nove termalne paste

Nakon skidanja bakarnog provodnika, salvetom ili vatom nakvašenom alkoholom treba očistiti staru termalnu pastu kako sa bakarnog dela koji naleže na procesor tako i sa procesora, potpuno osušiti obe površine i naneti novu termalnu pastu ( srodni članak o čišćenju i nanošenju termalne paste ).

Drugi kraj bakarnog provodnika koji vodi toplotu do ventilatora i napolje iz sistema je dovoljno samo dobro produvati ili očistiti suvom četkicom,,,

Nakon toga bakarni provodnik vratiti na svoje mesto, izvršiti blagi pritisak na deo koji naleže na procesor kako bi se pasta razlila u potpunosti i obezbedila što bolje prijanjanje, a time i kvalitetno odvodjenje toplote. Vratiti zavrtnje  na svoja mesta. Ponovo nalepiti plastičnu tkaninu koju smo na početku skinuli sa kućišta ventilatora, vratiti poklopac i to bi bilo to.

Nije teško, ali ne izgleda tako dok neko to ne obavi pre vas. 🙂

Ovakva procedura je rešila problem  ovog računara, tako da više nije dolazilo do automatskog gašenja usled pregrevanja, a ventilator je smanjio broj obrtaja tako da se ni on više nije pravio buku nesvojstvenu jednom laptopu.


Advertisements
Čišćenje Fujitsu Siemens Amilo Pi 1505 laptopa

6 мишљења на „Čišćenje Fujitsu Siemens Amilo Pi 1505 laptopa

  1. Zoran каже:

    Odličan članak. Ja sam krenuo danas u sličan posao ali nažalost nisam uspeo da odšrafim zavrtnje. Kupio sam one male šrafcigere ali džabe, čini mi se da ću samo da oštetim šrafove pa će sve biti još teže

    1. Izgleda da dugo nisu skidani. Koji su problematični, na kućištu ili unutra?
      Prijatelj kome sam čistio laptop je pre nego sam to uradio planirao da kupi novi zbog problema koje je imao. Naravno, još uvek koristi ovaj nakon čišćenja.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s